Pradžia > Naujienos > Prestižinė leidykla „Intersentia“ publikavo profesoriaus dr. Ramūno Birštono parengtą analizę

Prestižinė leidykla „Intersentia“ publikavo profesoriaus dr. Ramūno Birštono parengtą analizę

 

Prestižinė leidykla „Intersentia“ kolektyvinėje monografijoje „Boundaries of Information Property“ publikavo VU Teisės fakulteto profesoriaus Ramūno Birštono parengtą Lietuvos praktinių situacijų analizę iš nacionalinio teisinio reglamentavimo, teismų praktikos ir teisės doktrinos perspektyvos.

Publikacijoje profesorius skyrė dėmesį istoriškai specifinėms Lietuvos teisės raidos ypatybėms, ypač susijusioms su sovietiniu ir pereinamuoju laikotarpiu po Nepriklausomybės paskelbimo, kurios leidžia atskleisti ir paaiškinti daug unikalių Lietuvos teisės bruožų.

Monografija „Boundaries of Information Property“ išleista kaip seniausio (startavusio dar 1993 metais) ir vieno žinomiausių lyginamosios Europos teisės projektų – „The Common Core of European Private Law“, leidinys. Šio projekto ypatybė – bendrybių tarp skirtingų Europos jurisdikcijų paieška, jas pristatant konkrečių praktinių atvejų  – tiek hipotetinių, tiek pagrįstų realiai įvykusiomis bylomis ar situacijomis – analizės pagrindu. Išleista knyga yra skirta įvertinti nuosavybės teisės aspektus ne į tradicinį, materialų turtą, tačiau į informaciją arba, galima sakyti, „informacinį turtą“.

Leidinyje analizuoti atvejai apima daugumą intelektinės nuosavybės teisių – pradedant autorių teisėmis ir patentais, ir baigiant augalų veislių apsauga. Tačiau knygoje sąvoka „informacinis turtas“ suvokiama plačiau, nei intelektinė nuosavybė. Todėl į monografija patenka ir kitos situacijos, išeinančios už tradicinės intelektinės nuosavybės teisės ribų, pavyzdžiui, teisės ir interesai susiję su žmogaus kūnu ir jo genetine informacija.