Pradžia > Apie mus > 2016 > Tarptautinė konferencija „Teismo precedentas. Baltijos valstybių patirtis“

Tarptautinė konferencija „Teismo precedentas. Baltijos valstybių patirtis“

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas bendradarbiaudamas su Vilniaus Universiteto Teisės fakultetu, Lietuvos advokatūra ir Nacionaline teismų administracija 2016 m. rugsėjo 15 d. Vilniaus universiteto Mažojoje Auloje kvietė į tarptautinę konferenciją „Teismo precedentas. Baltijos valstybių patirtis“.

Prieš 10 metų – 2006 m. kovo 28 d. – Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas konstatavo, jog teismai, priimdami sprendimus atitinkamų kategorijų bylose, yra saistomi savo pačių sukurtų precedentų – sprendimų analogiškose bylose. Konferencijos metu Lietuvos, Latvijos, Estijos teisėjai, advokatai ir akademinės bendruomenės nariai kalbėjosi apie teismo precedentą ir jo galią.

Atidarydamas konferenciją, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas  Rimvydas Norkus atkreipė dėmesį į tai, kad šis įvykis sudrebino Lietuvos teisinę bendruomenę. „Teismų ir teisėjų nepriklausomumo principas, kurį, vaduojantis iš sovietinės ideologijos gniaužtų, buvo itin svarbu su nauju turiniu įdiegti į naujai kuriamą teismų sistemą po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais, iki tol galėjo būti naudojamas ir pridengiant teismus nuo vadovavimosi ankstesniais jų išaiškinimais. Juk vadovaujantis vien pažodžiui išreikštu nepriklausomumo principu, teisėjas vykdo teisingumą tik pagal įstatymą. Teisėjui negali būti daromas neleistinas poveikis ir iš teismų sistemos vidaus. Po KT nutarimo šiuos principus, jų vertybinį svorį kitų teisės imperatyvų – teisingumo, lygiateisiškumo – šviesoje teko permąstyti“, – pažymėjo R. Norkus.

Įdomų pranešimą apie tai, ar naujas teismo precedentas ir jame pateiktas išaiškinimas privalo būti taikomas ir toms situacijoms, kurios atsirado iki šio precedento suformavimo, skaitė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto lektorius dr. Aurimas Brazdeikis.

Iškilmingo renginio dalyvius sveikino Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus,  Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas dr. Tomas Davulis, Lietuvos advokatūros Advokatų tarybos pirmininkas dr. Ignas Vėgėlė. Konferenciją organizuoja Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, Vilniaus universiteto Teisės fakultetas, Nacionalinė Teismų administracija bei Lietuvos advokatūra.

Mokslo renginių archyvas 2016

Mokslo renginių archyvas 2024

Mokslo renginių archyvas 2023

Mokslo renginių archyvas 2022

Mokslo renginių archyvas 2021

Mokslo renginių archyvas 2020

Mokslo renginių archyvas 2019

Mokslo renginių archyvas 2018

Mokslo renginių archyvas 2017

Mokslo renginių archyvas 2015

Mokslo renginių archyvas 2014

Mokslo renginių archyvas 2013

Mokslo renginių archyvas 2012